Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

"CAD ve GIS ve Netcad"

Serdar AK

Netcad Yazılım A.Ş.

Kurucu Ortak / Teknik Başkan

Netcad ve uygulamaları farklı sektör ve kullanıcılardan gelebilecek çok farklı talepleri karşılamak için tasarlanmışlardır. Pek çok mühendislik disiplini için Harita, Hesaplama, Raporlama, Sunma, Analiz gibi talepler karşılanır. Elbette sadece CAD değil, GIS talepleri de karşılanır. Bizce CAD ve GIS farklı avantajları ve dezavantajları olan ama birbirini tamamlayan yaklaşımlardır.

Bütünleşik CAD ve GIS çözüm yaklaşımı, NETINFO , ile 1993 yılında başladı, 2001 NETINFO+, 2004 Netcad 4.0 GIS  ile gelişti ve 2012 Netcad 6.0 GIS ile olgunluk düzeyine geldi.  Netcad 6.0 GIS bugün 4. kuşak GIS yaklaşımını temsil eder.

CAD ve GIS yetenekleri arasındaki çizgi NETINFO(1993)’da çok keskin iken , Netcad 6.0 GIS(2012)  ile çok ince ve bulanık bir yapıya dönüşmüştür. Artık Netcad özgün yaklaşımı “CAD üstü GIS” ya da “GIS üstü CAD” gibi basit “tanımlamalar” ya da “entegrasyon düzeyleri” ile tanımlanamaz. Netcad 6.0 GIS ile tanıştığımız Netcad Mimar , Netcad Analist gibi çözümler katman tipi gibi detaylar ile çok az ilgileniyorlar.

Netcad kullanıcıları her dönemde CAD&GIS birlikteliğinin keyfini sürmüşlerdir. CAD ortamının serbestliği ve GIS ortamının kurallarının avantajlarını aynı anda kullanırlar.  CAD nerede başlar/biter, hangi veri nerede gibi ayrıntılar bir süre sonra yok olur sadece çözüme odaklanma kalır. Kurtarıcı özellikler ile temelde bir GIS uygulaması olan Arazi Toplulaştırma uygulamasında parsellerin ne olduğu (CAD/GIS?) netcad kullanıcısını ilgilendirmez. Kullanıcı bu parselleri sayıllaştırabilir, MEGSIS den alabilir, blokları oluşturur, keser, siler ve dağıtım yapar, TAKBIS’e tescil için gönderir, overlay ile endeks hesaplarını yapar, tematik yapar vs.  Bütün bu işler sırasında CAD/GIS detaylarına değil sadece işine odaklanır. Netcad'in bütünleşik CAD&GIS yaklaşımının temel hedeflerinden birisi son kullanıcıya her zaman en rahat edeceği ortamı sunmaktır.  

CAD dünyası bazı GIS severler tarafından uzun süre küçümsendi. Özellikle CAD ortamının doğal serbestliği “kuralsızlık” gibi gösterildi. Ancak serbestlik olmadan tasarım yapmak mümkün müdür?. Bir plancı tasarım yapmadan, yaptığını onlarca , belki yüzlerce kez değiştirmeden plan yapabilir mi?. Ya da bir arazi toplulaştırmasında bloklar değişmeden proje sonlanabilir mi?. Cevabı bu işleri yapan profesyoneller biliyorlar ve bu sebepten yıllardır Netcad kullanıyorlar.

Peki veri üretimi sayıllaştırma mıdır? Elbette sayıllaştırma pek çok verinin edinilmesi için önemli bir kaynaktır. Uydu fotoğrafları üzerinden halihazır sayıllaştırma tamam, ama plan verisi sayıllaştırma biraz farklı, Zira planlarda kağıttaki verilerin kaynağı da tasarımdır. Ve tasarım ile oluşmuş verileri tasarıma uygun şekilde sayıllaştırmıyorsanız ciddi bir sürdürülebilirlik problemi yaratıyorsunuz demektir. Çevremizde bunun çok örneğini görüyoruz.

Yani paftayı tara, register et, katmanları aç, tık tık tık .. gibi masraflı ve zaman alan bir sürecin sonucunu düşünmek lazım. Alternatif yol bu işi mesela planlar için PLANET ile yapmaktır. PLANET ile yapacağınız sayıllaştırmada oluşan sonuç bir PLAN dır. Daha önce sözünü ettiğimiz gibi CAD&GIS detayları önemsiz, bu sonuç üzerinden nüfus hesabı, alan dağılımı, dop hesabı yapabilmek, plan revizyonlarını uygulayabilmek  önemlidir.

Netcad size bunu sağlar. Mükemmel CAD ve GIS entegrasyonu başarıdaki önemli faktörlerden birisidir.