Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Web Sayfası İçin Tıklayınız...

Dikey Abartı (Vertical Exaggeration)

Sondajlar arası mesafelerin uzak, sondaj derinliklerinin kısa olduğu geniş sahalarda çalışılan projelerde jeolojik modellemeyi kolaylaştırmak, görsel yorumu ve detayı arttırmak için geliştirilmiş bir özelliktir. 
Dikey abartma özelliği ile;
  • Proje verilerinize (sondaj, yüzey, katı model, blok model vb.) farklı oranlarda dikey abartma uygulayabilir,
  • Dikey abartma uygulanmış haldeyken modelleme yapabilir,
    • Enkesitlerden Modelleme
    • Örtük (implicit) Modelleme
    • Stratigrafik Modelleme
  • Dikey abartma aktif halde iken 3D kesit alabilir,
  • Sayısallaştırma, düzenleme ve sorgulama işlemleri yapabilir,
  • Sağ tuş hızlı erişim araçlarına eklenen bu özelliği tüm proje süreçlerinde kullanabilirsiniz. 


Güncel Jeolojik Tarama Kütüphanesi

Tarama kütüphanesi içerisinde bulunan jeoloji taramalarının MTA standartlarına göre güncellenmesi sağlanmış olup, 389 tane yeni tarama eklenmiştir.
Güncellenen tarama kütüphanesi ile jeolojik kesitlerde, yüzey, katı model ve log raporlarında ilgili taramaları kullanabilirsiniz.
Bu geliştirme ile;
  • TS ISO 710 Sedimanter
  • TS ISO 710 2 Sedimanter
  • TS ISO 710 4 Metamorfik
  • ISO 710 4 Metamorfik
  • TS ISO 710 3 Magmatik
  • TS ISO 3 Magmatik
  • ISO 710 5 Bozunma ve Ayrışma
  • TS ISO 710 6 Jeolojik Süreçlere ait tüm standart taramalar kategorize edilerek NETPROMine arayüzüne eklenmiştir.

Detay Veri Okuma Özelliği

Ham örneklem verileri dışında, farklı derinliklere sahip başlangıç-bitiş veya derinlik bilgisi olan çeşitli kaynaklardan gelen verilerin detay veri olarak okutulabilmesi için geliştirilmiştir.
Bu özellik ile jeolojik, jeofizik, hidrojeolojik, jeoteknik birçok veri projelere oku işlemi ile aktarım türü detay seçilerek okutulabilmektedir. 
Detay veri olarak okutulan analiz değerlerini;
  • Sondaj bilgi kartında detay kayıtları olarak, tek tek veya toplu halde görüntüleyebilir,
  • Log raporlarında çizgi grafik olarak kullanabilir,
  • Kompozitleme yaparak jeoistatistik kestirim süreçlerinde kullanabilir,
  • Sondaj korelasyon ekranında sondajlar ile birlikte yan yana değerlendirebilir,
  • 3D ham örneklem gösterim yeteneği ile analiz dağılımlarını görüntüleyebilirsiniz.

3D Detay Gösterimi

Detay veri olarak okutulmuş olan analiz değerlerinin 3D ekranda sondajlar yanında grafik olarak gösterilebilmesi için geliştirilmiştir. 
Bu özellik sayesinde sondaj verileri içerisinde bulunan tüm analiz değerlerini;
  • Çizgisel olarak görüntüleyebilir,
  • Grafik gösterim yapabilir,
  • Sondajlara olan mesafelerini belirleyebilir,
  • Birden fazla analiz gösterimi arasındaki mesafeleri belirleyebilir,
  • Sondaj verileri yanındaki gösterim sıralarını değiştirebilir,
  • Gösterimler üzerinde min. - mak. değer aralıklarını görüntüleyebilir,
  • Abartma katsayısı özelliği ile detay gösterimleri ölçeklendirebilirsiniz.
Tüm bu özellikler sayesinde sondaj log verilerinin daha yorumlanabilir olmasını sağlayabilirsiniz. 

Detay Grafik Gösterimi

Sondaj listesinde bulunan sondajlar üzerinden, sondaj bazında detay analiz değerlerinin toplu halde görüntülenmesini sağlar. 
Bu özellik ile çizgi ve bar gösterim tipinde analiz değerleri grafik olarak görüntüleyebilirsiniz. 

Sondaj Korelasyon Ekranı

Detay analiz değerlerinin sondaj logları yanında görüntülenmesini sağlayan özelliktir. Bu özellik sayesinde analiz değerleri ile birlikte loglar doğrulanabilmektedir. Hatalı log girişi olduğu düşünülen litolojiler var ise log üzerinden bilgi kartına ulaşılarak litolojik seviyelerde düzenleme yapabilir, ölçek ve renk değerlerine müdahale ederek farklı analiz değerlerini, farklı ölçek ve renklerde görüntüleyebilirsiniz. 

Kullanıcı Tanımlı Düzenlenebilir Log Raporları

Kullanıcı tanımlı düzenlenebilir log raporu sayesinde farklı analiz değerlerini sondaj logları yanında, farklı gösterim tiplerinde görüntüleyebilirsiniz. 
Bu özellik sayesinde yazı, resim, renk, nokta, çizgi, bar hat tiplerinde farklı kolon tiplerinde (düz, derinlik, yükseklik, grid, logaritmik) gösterim sağlayabilirsiniz. 
Oluşturmuş olduğunuz şablonları kaydedebilir, farklı projelerinizde pratik bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Vektör Çıktı Yeteneği

Vektör çıktı yeteneği ile *.svg uzantılı dosya kaydetme özelliği eklenmiştir. Proje içerisinden vektör olarak yüksek kalitede çıktı alınabilmesi için geliştirilen bir özelliktir.
Bu özellik ile yer altı ve yerüstü ocak planlarınızı yüksek kalitede çıktıya gönderebilirsiniz. 

Yeraltı Su Seviyesi (YASS) Modelleme

Sondaj bilgi kartında bulunan Su Seviyesi değerini kullanarak yeraltı su seviyesi yüzeylerini otomatik olarak üretebilirsiniz.
Bu özellik ile;
  • Üretilen yüzeylere yükseklik görselleştirmesi uygulayarak su seviyelerini renklendirebilir,
  • Yüzeyler üzerinden eşyükselti eğrisi geçirebilir,
  • Üretilen yüzeyleri ve eşyükselti eğrilerini farklı formatlarda dışarıya aktarabilirsiniz.

"NETPROMine modelleme, kaynak kestirimi, açık ocak  ve yeraltı tasarımı, açık ocak optimizasyon süreçlerinde entegre araçlar sunan, madencilik operasyonlarını sorunsuz bir şekilde planlamak ve yönetmek için kullanılan, 3B maden tasarım çözümüdür."

"NETPROMine, maden jeologlarının, maden ve harita mühendislerinin, araştırmacılar ve akademisyenlerin tüm gereksinimlerini karşılar ve esnek çözümler sunar."

JEOLOJİK MODELLEME

NETPROMine Jeolojik Modelleme modülü gelişmiş bir arama ve kaynak tahmin projesinde ihtiyaç duyulan; 3B görselleştirme, sondaj data yönetimi, yüzey, katı ve blok modelleme araçları ile istatistik ve jeoistatistik işlevleri kullanarak projeleri yönetmek ve analiz etmek için güçlü araçlar sunar. Jeolojik modelleme ürünü her kurulumda bulunması gereken temel bir bileşendir. Açık Ocak Planlama, Optimizasyon ve Yeraltı Planlama ürünleri bu temel bileşen üzerinde çalışmaktadır.

Teknik Broşür



AÇIK OCAK PLANLAMA

NETPROMine Açık Ocak Planlama modülü ile projelerinizi tüm aşamaları ile tasarlayabilir, tek bir adımda değişikliklerinizi güncelleyebilirsiniz. Ocak içi rampalarınızı ocak çizgileri ile birlikte otomatik olarak üretebilir, editleyebilir, tüm katı ve blok model oluşturma işlemleri ile hacim sonuçlarını ihtiyaca göre otomatik olarak raporlayabilirsiniz. Bu modül ocak tasarımı, pasa/stok tasarımı, atık barajı tasarımı, ocak pasa arası yol tasarımı ve patlatma patern tasarım projeleriniz için pratik çözümler sunar.

Teknik Broşür

AÇIK OCAK OPTİMİZASYONU

Optimizasyon ürünümüz ile uzun dönem üretim aşamalarını optimize edebilirsiniz. Bir mineral kaynağı ile bir dizi ekonomik ve metalürjik parametre girilerek optimum ocak sınırlarının, yüzeylerinin ve periyodlara göre üretim miktarının hesaplanmasını sağlar. Farklı optimizasyon parametrelerini kullanarak sonuçlar üretip, sonuçlarını karşılaştırarak daha düşük maliyetler ile yüksek karlılıkta planlar üretebilir, risk analizi yapabilir ve alternatif raporlama seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Teknik Broşür

YERALTI PLANLAMA

NETPROMine Yeraltı Planlama modülü ana galeri, kurp, spiral, bağlantı yolları tasarımı ile tahkimat, tesisat ve üretim planlarını oluşturmak için, yeraltı madenciliğinin tüm aşamalarında pratik çözümler sunar.  Kütüphanesindeki hazır profiller ve kullanıcı tanımlı olarak eklenen profillerin otomatik olarak galeri eksenine giydirilmesini sağlar.  Tasarım içerisindeki bütün parametreleri kullanarak galerileri renklendirme, etiket ekleme, saydamlık tanımlama opsiyonları ile alternatif raporlama araçlarını kullanabilirsiniz.

Teknik Broşür

IMPLICIT MODELLEME

NETPROMine implicit (Örtük) modelleme aracı, hızlı bir şekilde katı model oluşturmak ve alternatifleri karşılaştırmak isteyen tüm NETPROMine kullanıcılarının ilgisini çekecek bir üründür.

Implicit modelleme, doğrudan sondajlardan veya nokta verilerinden katı model oluşturulmasına olanak tanır ve zaman alıcı sayısallaştırma ile manuel katı  modelleme ihtiyacını azaltır.

Implicit modelleme yöntemi, radyal bazlı fonksiyonları (RBF) kullanarak sondaj verilerinden üç boyutlu hacimsel bir fonksiyonun tanımlanmasına ve model yüzeyinin bu fonksiyondan türetilmesine olanak tanır.Implicit modelleme yönteminin madencilik sektörüne getirdiği yenilik, modelleme sürecine kazandırdığı hızdır.

Teknik Broşür

Örnek Uygulama Dökümanları ve Proje Videoları

  • Page:
    Cevher Modelleme, Açık Ocak ve Yer Altı Projelendirme Uygulamaları — Cevher Modelleme ve Ocak (Yeraltı-Yerüstü) Projelendirme Uygulamaları, yenilenen Maden Kanunu’na uygun yapıda yerüstü ve yeraltı cevher yatağı modelleme projelerinin tüm aşamaları ile oluşturulma süreçlerini kapsar. Maden işletmeciliği, veri girişi ve sondaj log raporu hazırlama, sayısal arazi modeli oluşturma, üç boyutlu görüntüleme ve sayısallaştırma, jeolojik katı ve blok modelleme, jeoistatiksel kaynak ve rezerv kestirimi, işletme tasarımı ve üretim planlaması süreçlerini içerir.

  • Page:
    Jeolojik Katı Modelleme Proje Uygulamaları — Jeolojik Katı Modelleme Uygulamaları, projelerde kullanılacak jeolojik modellerin tüm aşamaları ile oluşturulma süreçlerini kapsar. Sayısal arazi modeli oluşturma ve jeolojik haritaların bu model üzerine aktarımı, veri girişi ve sondaj log raporu hazırlama, jeolojik yüzey, katı ve blok modellerin üç boyutlu sayısallaştırılması ve görüntülenmesi, jeoistatiksel yöntemlerle kaynak ve rezerv kestirim süreçlerini içerir.