Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Raster Hazırlık

Raster hazırlık işlemi ile yeni taranmış bir raster yaklaşık yerine yerleştirilir, ölçek yaklaşık verilir. Bu işlem daha sonra yapılacak Raster Dönüşüm(Raster Register) işlemini çok kolaylaştıracaktır. 

Türkiye standardlarında verilen pafta adı ile hem yaklaşık konum hem de ölçek aynı anda hesaplanır. Bu işlem sonunda Afine veya diğer yöntemlerle raster veri kesin referanslandırma yapılmalıdır.

Pafta adı satıra yazıldıktan sonra Uygula butonu ile işlem başlatılır. Eğer projeksiyon tanımı yapılmamış ise; Projeksiyon Parametreleri penceresi açılır.

Uygun projeksiyon tanımı yapılarak işleme devam edilerek girilen pafta adına uygun parametreler (Ölçek, Sol/Sağ Alt/Üst Koordinat) önizlenir.

Bu seçenek genel amaçlıdır. Boyutları bilinen raster pafta ölçeği cinsinden verebilir ya da tarama çözünürlüğü ve raster pafta kağıt ölçeği de yeterli olacaktır. Boyutlandırma sonrasında yerleştir yapmalıdır.

Genişlik x YükseklikRaster verinin yaklaşık boyutları listeden seçilebilir. Raster veriye uygun boyut listede yok ise; en yakın olan boyut seçimi yapılmalıdır. Nihai boyut Afine ya da diğer yöntemler kullanılarak yapılacak dönüşüm işlemi sonrası belirlenecektir.
DPI ve ÖlçekRaster verinin tarama çözünürlüğü ve ölçek bilgileri kullanılarak boyutlandırılması için tercih edilir.
YerleştirBu seçenek ile raster veri yaklaşık konumlandırılabilir. Boyutları yukarıdaki yöntemlere göre belirledikten sonra raster veri sol alt köşesinden ekrana yerleştirilir.

Raster veri eğer ters, baş aşağı gibi durumlarda ise; bu sekmede bulunan yardımcı araçlar kullanılarak gerekli düzenleme yapılabilir. Yapılan düzenlemeler Geri Al seçeneği ile geriye alınabilir. 

Eğer raster tarama sırasında kenarlarda çok boşluk kalmış ise kırp (crop) aracını da kullanabilirsiniz.

Yapılan düzenleme sonrası orijinal verinin bozulmaması ve yeni bir ad ile kaydedilmesi isteniyor ise; Yeni İsimle Kaydet seçeneği aktif durumda kullanılmalıdır.

 

Raster verinin ekrana 2 noktadan (sol üst ve sağ alt köşe) yerleştirilmesi için kullanılmaktadır.

Yerleştir butonuna tıkladıktan sonra ekranda ilk olarak raster verinin sol üst köşesi, ardından sağ alt köşesi için nokta seçimi yapılır. Bu aşamada istenirse noktal koordinat değerleri klavyeden K tuşuna basılarak açılması sağlanan editöre girilebilir.