AŞILMASI GEREKEN ENGELLER NELERDİ?
Kocaeli Büyükşehir belediyesinde proje öncesinde, belediye tarafında gerçekleşen tüm veri işlemleri kullanıcıların lokal makinalarında excell vb. programlar ile tutuluyordu. Bir plan tadilatı yapıldığında veya bir parsel uygulama gördüğünde kullanıcıların paylaştığı klasörde yer alan dosya güncel mi değil mi bilinemiyordu. Grafik ortamda yapılan hizmetin yeri görüntülenemiyordu.
Proje, tüm belediye personelinin sunucu bilgisayar üzerinden verilere erişmesi, vatandaştan şikayet başvurusundan, emlak beyanı almaya, imar müdürlüğü işlemlerine, sosyal yardımların sağlıklı dağıtılmasını planlamaya kadar geniş bir yelpazede faydalanmasını sağlamak amacı ile tasarlanmış bir üründür.
ÇÖZÜM
Proje kapsamında Netgisserver ürünleri ile il genelinde veritabanı destekli belediye hizmetleri yürütülmektedir. Bu kapsamda tüm ilin numarataj verileri UAVT ile eş zamanlı olarak belnet yazılımları güncellenmektedir. Planlama birimi 1/50000, 1/25000 ve 1/5000 ölçekli planların veritabanı sistem entegrasyonunu yaparak şehri her ölçekte izlemeyi ön görmüştür. Ayrıca Cografi Arşiv Sistemi Uygulamalarımız ile ilçe belediyelerine ve vatandaşlara hızlı ve veri tekrarı gerekmeksizin çözüm üretebilmektedir.
Proje kapsamında öne çıkan konulardan bir tanesi de 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Tadilat Süreç takibidir. Bu kapsamda kurumun bu sürece dâhil olan birimleri ve bu birimlerin süreç içindeki rol ve görevleri tanımlanmıştır.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki günlerde Netcad ürünlerini kullanarak ilçe belediyeleri ile anlık veri paylaşımı konusunda altyapı çalışmalarına hazırlanmaktadır. Kocaeli ilçelerinin hemen hemen tamamında da Netgisserver ürünlerinin kullanıldığı düşünülür ise diğer Büyükşehir Belediyelerine örnek olabilecek bir model hazırlanacaktır.
KAZANIMLAR
Kocaeli Buyuksehir Belediyesi Imar Otomasyonu Projesi kapsamında;
Kadastro verileri ile ilişkili Hukuk Dosyaları, ÇED Raporları gibi mekânsal karar verme sürecini doğrudan etkileyen belgeler KBS sistemi ile entegreli olarak sisteme girilebilmekte, harita üzerinde yapılan tematikler ile de bu parsellerin durumları izlenebilmektedir.