Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Tablo İlişkileri ve Kural Tanımla

İlişkiler

GIS projelerinde katmanlar arası ilişkilerin tanımlanması veri tekrarının ortadan kaldırılmasının yanı sıra projelerin yönetilmesi ve tek bir sorgu ile birçok sonuca ulaşılabilmesi için büyük avantaj sağlar. GIS projelerinde katmanlar arasında 4 tip ilişki tanımlanabilir.

  • 1-1 ilişki tipi (bire bir, bir parselin bir maliği vb.)
  • 1-N ilişki tipi (bire çok, bir parselin birden çok maliği vb.)
  • N-1 ilişki tipi (çoka bir, birden çok parselin bir maliği vb.)
  • N-N İlişki tipi (çoka çok, birden çok parsel ve birden çok malik vb.)

Yeni İlişki Tanımlama

Yeni bir ilişki tanımlamak için; Bağlantılar altında yer alan İlişkiler sekmesi üzerinde sağ tuş yardımıyla Yeni İlişki Tanımla işlemine girilir.

SeçenekAçıklama
Birincil Tabloİlişki tanımlanacak tablolardan birincil tablo seçimi yapılır.
İlişkili Tablo

İlişki tanımlanacak tablo seçimi yapılır. Bu tablo birincil tabloya ait birincil anahtar kolonuna ait bilgileri bulunduran tablodur. Bu seçim sonrası tablolar arası ilişkinin kurulması için gereken kolon seçimlerinin yapılması gerekmektedir. Bu kolonlar benzerdir. Birincil tablodaki kolon bilgilerinin ilişkili tablodaki kolona aktarılması için İçindekinden Bilgi Al ya da Çevreleyenden Bilgi Al seçenekleri kullanılabilir.

 Örnek

ADA ve PARSEL tabloları arasında ilişki kurulurken ADA tablosundaki birincil kolon (OBJECTID) ve PARSEL tablosundaki yabancı kolon (ADAID) seçimi yapılmalıdır.


İlişki AdıTablolar arası kurulacak ilişkin adıdır.
Gösterim İfadesi

(star) Bu seçenek yalnızca Netcad 7.6 GIS ve üst versiyonlarda gözlenmektedir.

Satır sonunda bulunan üç nokta butonu ile makro tanımı yapılır. Yapılan makro tanımına uygun bilgi grafik ekrandan obje sorgulandığında açılan Netcad 7 | Obje Özellikleri penceresi gözlenmektedir.

 Örnek

PARSEL ve BINA tabloları arasında tanımlanan ilişkide Gösterim İfadesi olarak MALIK seçilir ve proje ekranından PARSEL objesi sorgulanır ise; Obje Özellikleri penceresinde MALIK bilgisinin direkt olarak gözlendiği görülür.

Yeni Kural Tanımlama

SeçenekAçıklama
Kategori Tanımı

 

SınıfKural tanımı yapılacak tablo (sınıf) seçimi yapılır.

Bu kural sadece aşağıdaki kriterlere uygun kayıtlar için geçerlidir seçeneği aktif durumda ise; Kategori Adı ve Grup Türü seçilir.

Kategori AdıYeni kural tanımının oluşturulacağı kategori ismidir.
Grup Türü Ve, Veya, Değil Ve, Değil Veya türleri seçilebilir. Seçilen türe uygun kriterler pencerenin alt bölümünden belirlenebilmektedir.
Kural Tanımı

Kural Tanımı sekmesi Etkin seçeneği aktif duruma getirilir ise; Kural ve Koşul İfadesi tanımlanır.

 Örnek

BINA tablosu ile FAY tablosu arasında tanımlanan kural ile fay hattının dışında kalan binaların bulunması sağlanabilmektedir.

Kural

Kural olarak Kesişir, Kapsanır, Üst Üste Gelir, Temas Eder, Mesafe İçerisinde ve Kendisi İle Kesişmez konumsal ilişkiler seçilebilir.

Tolerans/Mesafe: Seçilen konumsal ilişki.

Sınıf

Minimum: Topolojik düzenleme yapılacak olan minimum değerdir.

Maksimum: Topolojik düzenleme yapılacak olan maksimum değerdir.

Koşul İfadesiKullanılacak olan makro değeridir.

 

 

  • No labels