Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Obje Seçim Aracı

İşlemAçıklama
PencereGrafik ekrandaki objelerin 2 nokta ile pencere açılmasını sağlayarak bu objelerin seçimini sağlar
AlanObje seçim işlemlerinde kapalı alanların seçilmesini ve var olan kapalı alanın seçilmesini sağlar. Bu işlem ile mevcut kapalı alanların seçilmesi için klavyeden F3 tuşu kullanılabilir. F2 tuşu ile istenilen alanın çevrilmesi sağlanılabilir
DaireProje ekranında belirtilen dairesel alanın içerisinin seçilmesi sağlanılabilmektedir.
İşlemAçıklama
KesenlerPencere,alan ve daire seçim süzgeçlerini kesen objelerin seçim yapılmasını sağlamaktadır.
İçindekilerSeçim alanının içinde kalan objelerin seçilmesini sağlar.
ÜzerindekilerSeçim alanının üzerinde yer alan objelerin seçilmesini sağlar.
DışındakilerSeçim alanının dışında kalan objelerin seçilmesini sağlar.
Doğruyu KesenlerSeçim hattı üzerinde yer alan objelerin seçilmesini sağlar.
Noktayı İçerenlerSeçim alanın üzerinde noktayı içeren objelerin seçilmesini sağlar.
Noktadan GeçenlerSeçim alanında gösterilen noktaların üzerinden geçen objelerin seçilmesini sağlar.
Tümünü SeçGrafik ekranda yer alan bütün objelerin seçilmesini sağlar.
Son SeçilenlerSeçim süzgeçleri ile son seçilen objelerin tekrar seçilmesini sağlar.

 

 

Kaydır, döndür, sil, ölçekle, aynala, bloklama vb. işlemler gereği istenilen obje veya objeler grubunun seçilmesi gerekecektir. Netcad' de her obje için ayrı ayrı işlem tanımı yoktur. Örneğin; yazı kaydır, nokta kaydır, sembol kaydır gibi bir çok komutun Netcad' deki karşılığı sadece "Kaydır" komutudur. Bundan dolayı da işleme girilecek objelerin seçimi Seçim Araçları ile yapılır.

Seçim Araçları kullanıcıya büyük kolaylık sağlayan bir menüdür. Kullanıcıların daha verimli ve hızlı bir şekilde çalışabilmesi için bu menüyü mutlaka öğrenmeleri gerekir.  Herhangi bir işleme girildiğinde ekranın üst kısmında yapışkan menülerden Seçim  Araçları altında açılan 'Seçim Süzgeci içerisinden butonlar kullanılabilmektedir.

Seçim işlemi normalde tek tek seçim şeklinde başlar. Bu şekilde devam edebilir. İsteğe bağlı olarak burada söz edilen seçim yöntemleri de kullanılabilir. Seçilenler toplanır. Tek tek seçim işleminde Netcad en üstte görünen objeyi seçer. Altta kalanı seçmek isterseniz space(boşluk) tuşuna basmalısınız. Eğer seçilebilecek birden çok obje var ise Netcad tümünü listeleyecektir.

Bu yöntem alanları seçmek için de kullanılabilir. Bir alanın ortasında space tuşuna basın ve sonucu görün. Eğer iç içe alanlar var ise (Mahalle, Pafta, Parsel) tümü listelenecektir. Küçük alandan büyüğe doğru sıralama yapılır.

Seçtiğiniz bir objeyi yeniden göstererek seçimden çıkartabilirsiniz. Yeniden göstererek tekrar seçebilirsiniz.

Seçimi başlatan işlem sadece çizgileri seçmenizi istiyor ise alanları seçemezsiniz. Bu etkiyi Obje tiplerini işaretleyerek siz de oluşturabilirsiniz. Sadece doğruları silmek istiyorsanız, doğru açık kalacak şekilde diğer obje tiplerini kapatıp tümünü seç yapmalısınız.

Pencere, Alan ve Daire için Alan Seçim Aracı ile seçeceğiniz objelerin bir pencere ya da daire ya da alan içinde olmasını sağlarsınız. Eğer Kesenler, Üzerindekiler veya Dışındakileri seçerseniz kural değişir ve mesela dairenin dışında kalanları seçebilirsiniz. Bu işlemler sırasında bölgeden kırp işaretli ise özel bir durum oluşur ve orijinal kayıtlara dokunulmadan kırpılmış (clipped) kayıtlar oluşturulur ve seçilirler.

  • Tersine çevir bu işlemlerde seçilmeyeni seçer.
  • Grup seç, Netcad' de bazı işlemlerde kullanılan gruplama özelliğinden faydalanır. Mesela bir CKS dosyasında çizelge okudunuz ya da bir şev taradınız. Bunlar çok sayıda objeden oluşurlar. Her bir obje ayrı ayrı seçilip işlenebilir. Ama tek seferde tümünü seçmek ve işlemek istiyorsanız grup seç aktif olmalıdır. Bu özellik ile bir şevi tek seferde silebilir ya da bir çizelgeyi bozulmadan kaydırabilirsiniz.
  • Kopyala Modu, 'Döndür, Ölçekle, Aynala ve 2 Noktadan Dönüşüm' işlemleri sırasında objelerin kopyasını çıkartan işlemdir. Bu mod kullanıldığında aynı objelerin tekrar oluşturulmasına gerek kalmayacak ve zaman kazanılacaktır.

İleri Seçim Süzgeçleri için ... (?)

Spatial Objeler Nasıl Seçilir

Spatial Objeler kaydır, döndür, sil gibi işlemlerde kullanılmak için, işleme girildikten sonra klavyeden space tuşu yardımıyla açılan pencere ile 'Katmalar' bölümünden seçilir. Seçim pencerenin altında bulunan 'Hızlı Seçim Araçları' ile sonlandırılır. İşlem sonucunda Spatial tablo da güncellenir.

Farklı bir yöntem olarak Spatial Objeler Düzenlemeye Başla İşleminden sonra da CAD objeleri gibi davranırlar. Düzenlemeye Başla sonrası kaydır, döndür gibi dönüşümler, kalıcı projeksiyon Dönüşümleri, Obje Editleme, Silme de dahil olmak üzere tüm düzenlemelerden etkilenirler ve Düzenlemeyi Bitir ile Spatial Tablo güncellenir.

Spatial Objelerde seçim işlemleri için (?)

Geri Al/ Yeniden Yap

Spatial objeler için kullanılan düzenleme işlemleri ardında Geri Al ve Yeniden Yap işlemleri kullanılabilmektedir. İşlem sonucunda Spatial Tablo güncellenmektedir.