Sayisal Arazi Modeli Olusturma
Overview
Content Tools
ThemeBuilder
Sayisal arazi modeli (SAM), bilgisayar ortaminda yapilacak çalismalara esas olmak üzere yeryüzünün sayisal olarak gösterimidir. Sayisal arazi modelinin olusumu için arazi üzerinde konum ve yükseklikleri bilinen dayanak noktalarina ihtiyaç vardir.
SAM üretimine yönelik kullanilan birçok yöntem (En yakin komsu, Agirlikli ortalama, Polinom, Multikuadrik, En küçük egrilikli yüzey ve Üçgenlerde lineer enterpolasyon vd.) tercih edilmektedir. Bu yöntemlerden en çok tercih edilen yöntem olan üçgen model rastgele alinmis kotlu noktalardan sayisal arazi modeli üretimine yönelik yöntemlerden birisi ve en çok kullanilanidir. Üçgen model de olabildigince esit açili esit kenarli üçgenler olusur.
Uygulamada, excel formatinda kaydedilmis ve araziden toplanmis nokta geometrisinde kayitli veriler kullanilacaktir.
1. Uygulama Menüsü / Ekle / Dosya Ekle islemine gidiniz. Açilan Dosya Ekle penceresinde dosya biçimi Vektör Dosyalar seçiniz ve ilgili Excel dokümanini seçerek Ekle butonu ile islemi tamamlayiniz.
2. Açilan Excel Koordinat Bilgileri penceresinde Veri Baslangiç Satiri degeri “2” giriniz ve Tamam butonu ile islemi sonlandiriniz. Islem sonrasinda Katman Yöneticisi altinda otomatik olarak NOKTA adinda tabaka olustugunu ve aktarilan noktalarin grafik ekrana geldigini gözlemleyiniz.
3. Kot degerlerine sahip nokta verilerinden sayisal arazi modelinin olusturulmasi için Netsurf / Arazi Modeli Araçlari / Üçgen Olustur islemine giriniz. Islemin devaminda üçgenleme yapilacak koordinat noktalarini, proje ekranin üst kösesinde yer alan Hizli Seçim Araçlari / Tümünü Seç butonunu kullanarak seçiniz ve fare sag tik ile seçim islemini sonlandiriniz.
Üçgen Olustur hakkinda detayli bilgi için Üçgen Olustur
4. Açilan Üçgen Olustur penceresinde örnek uygulama için En Uzun Üçgen Kenari degerine 1000 giriniz. Tamam ile isleme devam ediniz.
5. Islem sonrasinda Tabakalarda UCGEN_MODEL tabakasi ve ekranda üçgen objelerinin olustugu gözlenir.
Üçgen Olustur islemi sonucunda tabakalarda otomatik olarak UCGEN_MODEL ve BOZUK_UCGEN tabakalari olusmaktadir. Üçgen Modeli Parametreleri penceresinde girilen ara degerler disinda kalan üçgenler, bozuk üçgendir. Bozuk üçgenler belirlemis oldugumuz kriterler disinda kalan üçgenler oldugu için kullanilmayacagindan tabakalardan gözü kapatilir.
6. Vektörel obje olarak es yükselti egrilerinin olusmasi ve tabakalarda kaydedilmesi için Netsurf / Egri / Egri Geçir islemine giriniz. Proje ekranin üst kösesinde yer alan Hizli Seçim Araçlari / Tümünü Seç butonunu kullanarak tüm üçgenleri seçiniz ve fare sag tik ile seçim islemini sonlandiriniz. Açilan Egri Degerleri penceresinde gerekli degerleri girerek Tamam butonu ile islemi tamamlayiniz.
Egri Geçir hakkinda detayli bilgi için Egri Geçir
7. Islem sonrasinda es yükselti egrilerinin ve tabakalarinin olustugunu gözlemleyiniz.
8. Çizdirilen egrilere kot yazmak için Netsurf / Egri Geçir / Egrilere Kot Yaz islemine giriniz. Açilan Münhani Isaretlerini Koy penceresinde gerekli parametreleri belirleyiniz ve Tamam butonu ile pencereyi kapatiniz.
Egrilere Kot Yaz hakkinda detayli bilgi için Egrilere Kot Yaz
9. Islemin devaminda proje ekranin üst kösesinde yer alan Hizli Seçim Araçlari / Tümünü Seç butonunu kullanarak tüm egrileri seçiniz ve fare sag tik ile seçim islemini sonlandiriniz. Islem sonunda Egrilere belirlediginiz kriterlere göre kot degerlerinin yazildigini gözlemleyiniz.
10. Veri seti dosyasinda bulunan Jeoloji haritasini (torbali.tif), Bölüm 3.1.1.’de 3.1.1. Proje Altlik Verisinin Hazirlanmasi anlatilan islemleri uygulayarak referanslar altina yükleyiniz.
11. Sayisal Arazi Modelini 3 boyutlu olarak gözlemleyebilmek için Araçlar / 3D+ islemine giriniz. Açilan 3D Tabaka Esitleme Ayarlari penceresinde Tabakalardan sadece UCGEN_MODEL tabakasini seçiniz ve Raster bölümünde yer alan butona basarak açilan pencerede bir önceki adimda referanslar altina eklediginiz raster dosyanizi seçiniz ve Tamam butonu ile pencereyi kapatiniz.
12. 3D Tabaka Esitleme Ayarlari penceresini Tamam butonu ile kapatiniz. Islemler sonunda sayisal arazi modelinize ait 3D modelinizin olustugunu gözlemleyiniz.