Ayır
3194 sayılı imar kanununun 15 nci ve 16 ncı maddeleri uyarınca, bir parselin iki ya da daha fazla parçalara bölünmesi işlemidir. İşlemin amacı, tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi sağlamaktır.
Ayırma işlemi, parselasyon niteliğinde olan ve parselasyon niteliğinde olmayan olarak ikiye ayrılır. Parselasyon niteliğinde olan ayırma kamu hizmetlerine terk edilecek yol, yeşil alan, otopark gibi alanları kapsamında bulunduran ayırma işlemidir. Parselasyon niteliğinde olmayan ayırma ise, kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan ve yalnızca bir parselin birden fazla parçalara ayrılması işlemidir.
İşlem dialoğunda;
Parsel Listesi | Ayrılacak olan parseller burada listelenir. Buraya gelen parseller PARSEL tabakasındadır ve ekrandan okunurlar. Aşağı yukarı ok butonları kullanılarak istenilen parsel bulunabilir. Ya da klavyeden parsel numarası yazılarak ilgili parsele ulaşılabilir. Parsel seçimi fare ile çift klik yapılarak sağlanır. |
Ayrılacak Parsel | Sol tarafta yer alan ve fare ile çift klik yapılarak seçilen parsel numarası görüntülenir. |
Grafikten Seç | Ayrılacak olan parselin ekrandan seçilmesini sağlar. Bu butona basıldığında ekrana dönülür ve parsel seçilir. |
Adalar Seçilebilsin | PARSEL tabakası haricinde örneğin ADA_İMAR tabakasındaki alanların seçilmesi sağlanır. |
Parsel Ayır Dialoğu
İşlem Sonucu
- Ayrılan parseller PASIF_PARSEL tabakasına atılır ve tabakaları kapalı olur. Yani eski durumlarını korurlar. Fakat bu parseller dengelemeye katılmazlar.
- Oluşan yeni parsel ise PARSEL tabakasına atılır ve dengelemeye katılır.
- Ayırma sonucu oluşan yeni parsel numarası, ada içinde kalan en son numarayı alır. Örneğin 109 nolu adanın en son parsel numarası 5 ise, yeni parseller 6,7,8, vb.. olacaklardır.
- Aynı ya da daha önce kullanılmış olan parsel numarası tekrar verilemez. Yani geriye dönük olarak parsel numarası verilemez.
- İşlem sonunda alan dengelemeleri yapıldığından oluşan yeni parselleri tapu alanları da işlenmiş olacaktır.
Nasıl Yapılır?
- İşleme girildiğinde çıkan dialogda sol taraftan işleme girecek parsel çift klik ile seçilir.
- Ya da "Grafikten Seç" butonu ile ekrandan işleme giren parsel seçilir.
- Ayırma yöntemi belirlenir.
- Belirlenen yönteme göre ilgili parselin cephesi, hattı, köşesi ya da serbest noktası tıklanır.
- Belirlenen yönteme göre alan ya da mesafe değeri girilir.
- Parsel no otomatik gelir. Eğer oluşan parsel bölünmeye devam edecekse "Bu Parsel yeniden Bölünecek" ikonu seçili yapılmalıdır.
- Eğer bölünme devam etmeyecekse parsel no kabul edilir ya da kullanıcı tarafından değiştirilir.
- Bu şekilde ayırma yöntemleri kullanılarak işleme devam edilir.
- İşlem sonucu raporlanır.
- Dengeleme kriterleri seçilir.
- Dengeleme raporu alınır ve kapatılır.
- İşlem sonucu ekranda gözlemlenir.