Projenin Amaçları
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB), Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün (KVMGM) görev alanındaki 2863 sayılı Kanun kapsamında tescilli taşınmaz kültür varlıklarının tespit ve tescil hizmetleri kapsamında yürütülen envanter işlemlerinin, elektronik ortamda yönetiminin sağlanabilmesi, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünde yürütülen iş ve işlemlerin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Buradan yola çıkılarak mevcut uygulamaların yönetimsel ve teknolojik e-dönüşümünü sağlayacak bir sistem tasarımı amaçlanmıştır.
Proje ile Kurul Müdürlüklerinin yetki ve görev alanı içerisinde olan taşınmaz kültür varlıklarının tespiti, tescili ve envanterlenmesi ile Kurul Müdürlüklerinin söz konusu varlıklara ilişkin karar, evrak, arşiv ve dosyalama sistemlerini de içine alacak, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) destekli, ağ tabanlı ve İnternet üzerinden işleyen bir arşiv, otomasyon ve envanter yazılımının ve merkezi veritabanının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
TUES Kurul Müdürlüklerinin tüm dosya arşivi sistemini içinde barındıracak ve sorgulanarak erişilmesini sağlayacak Dijital Arşiv Sistemi (DAS) “Dosyalama Modülü” ve Koruma Bölge Kurullarının toplantıları öncesinde raportörlerin Kurulda görüştürmek üzere hazırladıkları konuları girecekleri “Kurul Gündemi Modülü” uygulamalarımızın içerisine entegre edilmesi gerçekleştirilmiştir. Taşınmaz Ulusal Envanter Sistemi Projesi (TUES) web tabanlı CBS çalışması ile Türkiye genelinde bulunan 2863 sayılı Kanun kapsamında tescilli tüm taşınmazların (sitler ve tek yapılar) web üzerinden takibi, sorgulanması ve bölgelere göre detaylı bilgilerine erişilebilmesi amaçlanmaktadır.
Kapsam ve Hedefler
Harita Genel Komutanlığı’ndan temin edilen vektörel haritanın TUES’e aktarılması ile daha doğru veri sağlanmış olacakltır.
Proje Süreci
TUES projesi kapsamında anıt,sit ve koruma etkileşim alanlarına ait ada, parsel bilgileri gibi coğrafi olarak doğru koordinatlarda sayısal veriler ile karar gibi sözel bilgiler sisteme girilmektedir. Sayısal verilere ilişkin veri güncellemeleri yeni Mimar EnterPriseClient modelimiz ile yapılmaktadır.
Proje kapsamında 35 kurula yerinde ziyaretler gerçekleştirilerek EnterPriseClient ve TUES uygulamasına yönelik eğitimler verilmiştir Harita Genel Komutanlığı’ndan 1/2500’lik koordinatlı vektörel haritanın TUES’e aktarılması ile verilerin sisteme üzerinde doğruluğu daha kolay sağlanacak çok güncel ve sağlıklı veriler elde edilecektir. Yapılan çalışma ve entegrasyonlar sonucunda; Hizmet kalitesi ve verimlilik olabilecek en üst noktaya taşınmıştır, kurumun ihtiyaçlarına yönelik olarak Dijital Arşiv Sistemi (DAS) “Dosyalama Modülü” ve Koruma Bölge Kurullarının toplantıları öncesinde raportörlerin Kurulda görüştürmek üzere hazırladıkları konuları girecekleri “Kurul Gündemi Modülü” uygulamalarımızın içerisine entegre edilmesi gerçekleştirilmiştir. Hizmetlerin coğrafi olarak sunulması, analizi ve raporlanması sağlanmıştır.